Nederland mondiaal voorbeeld op gebied duurzaamheid

Nederland kan zich mondiaal profileren met innovatief en duurzaam ondernemerschap. Dat schrijft VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer vandaag in een column over de VN Climate Summit in New York. Daar presenteert de Dutch Sustainable Growth Coalition, een coalitie van acht duurzame Nederlandse multinationals, begin deze avond (Nederlandse tijd) in aanwezigheid van premier Rutte een concrete aanpak van het wereldwijde klimaatvraagstuk.

Goud en groen
Op de klimaattop van de Verenigde Naties biedt de Nederlandse industrie aan om de CO2-uitstoot verder naar beneden te brengen, bieden Nederlandse banken aan om dit soort projecten te financieren en kondigt de Nederlandse watersector aan om problemen als gevolg van het veranderende klimaat waar dan ook aan te pakken. Dit zijn kansen die tegelijkertijd goud en groen zijn, stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in een column.

Extra groeikansen
Veel Nederlandse bedrijven, van multinational tot kleine mkb'er, zien volgens De Boer al heel wat jaren kansen in duurzaamheid. Nederland is er volgens hem goed in geslaagd om economie en milieu met elkaar te verbinden. Hij ziet extra groeikansen voor Nederland op dit vlak. Bijvoorbeeld als er meer werk gemaakt wordt van de vermarkting van de energie-efficiënte oplossingen waar Nederland zo sterk in is, stelt De Boer.

Wereldtoneel
Dat het Nederlandse bedrijfsleven zich al heel goed op het duurzame wereldtoneel weet te profileren, bewijzen de bedrijven uit de Dutch Sustainable Growth Coalition, ondersteund door VNO-NCW. Veel van deze multinationals domineren de Dow Jones Sustainability Index -een modiale duurzaamheidsindex- namelijk al jaren achtereen.