Overheid, bevorder doorgroei naar circulaire economie!

De overheid zou een snelle doorgroei naar een circulaire economie moeten bevorderen met ondersteunend en faciliterend beleid. Dat concluderen bijna 30 CEO's van Nederlandse multinationals en mkb-bedrijven na overleg met VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. Volgens hen zou het ook goed zijn als Nederland dit onderwerp volgend jaar tijdens het EU-voorzitterschap als speerpunt op de Europese agenda zet.

Absolute noodzaak
De overgang naar een circulaire economie is voor iedereen - bedrijven, consumenten en het milieu- een absolute noodzaak, stelt VNO-NCW. De circulaire economie geeft namelijk veel meer grip op waardevolle en schaarser wordende grondstoffen. Bovendien verkleint het de ecologische foodprint van de totale productketen. 
'Een win-winsituatie dus', aldus Jan Peter Balkenende, voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC), die benadrukte dat verduurzaming moed blijft vergen van bedrijven en hun leiders. 'Zij moeten nieuwe businessmodellen ontwikkelen en ook durven inzetten. Vervolgens moet de consument hier ook in mee willen.'

Internationaal toonaangevend
Veel Nederlandse bedrijven zetten al grote stappen in de verduurzaming van het verdienmodel van hun bedrijf. Zo zijn de acht DSGC-leden (AkzoNobel, DSM, FrieslandCampina, Heineken, KLM, Philips, Shell en Unilever) al jaren internationaal toonaangevend op dit gebied. Gisteravond deelden deze CEO's hun visie, ervaringen en best practises met nog twintig andere bestuurders van Nederlandse grote en mkb-bedrijven in de Malietoren.

Klimaatconferentie Parijs
De delegatie sprak met De Boer over verduurzaming van de economie, maar ook over klimaatverandering en de aanstaande internationale klimaatconferentie eind december in Parijs. Want duidelijk is dat de omslag naar een circulaire economie niet alleen in Nederland moet gebeuren.