Mijlpaal voor inkoopconsortium groene energie

Windpark Bouwdokken bij werkeiland Neeltje Jans heeft de eerste stroom geleverd voor DSGC leden AkzoNobel Specialty Chemicals, DSM, en Philips, die samen met Google een inkoop­consortium voor groene energie hebben opgericht. In oktober 2016 en januari 2017 sloten de bedrijven langlopende overeenkomsten (PPA's) die de bouw van twee Nederlandse windmolenparkprojecten mogelijk maakten: Krammer en Bouwdokken. Het is de eerste keer dat een groep multinationals in Nederland samenwerkt om langetermijn-PPA's rechtstreeks met projectontwikkelaars te onderhandelen, zonder de betrokkenheid van een energiebedrijf.

Dit is de volgende grote stap op weg naar een nieuwe manier om energie te leveren voor de Nederlandse industrie. We hebben een groep bedrijven samengebracht die gelijkgestemd is in leiderschap op het gebied van duurzaamheid. Wij vinden het van het grootste belang om onze krachten te bundelen. Met deze innovatieve partnerschappen kunnen we de duurzaamheids­doelstellingen van onze bedrijven helpen bereiken, passend bij de klimaatovereenkomst van Parijs." Marcel Galjee, directeur energie AkzoNobel Specialty Chemicals, namens het consortium.

Door samen te werken, leveren ze een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de Nederlandse doelstelling voor hernieuwbare energie van 14% in 2020. Alle vier de bedrijven zijn lid van de RE100, een wereldwijd samenwerkingsverband dat meer dan 100 bedrijven samenbrengt die zich inzetten voor 100% hernieuwbare elektriciteit en die werken aan grootschalige toename van vraag naar - en levering van - hernieuwbare energie.

De samenwerking en vooruitgang van dit initiatief is buiten Nederland goed bekend. Ik krijg vragen uit de hele wereld om dit succesverhaal uit te leggen...Historisch gezien is het interessant om te beseffen dat dit project is ontwikkeld bij de Deltawerken, een andere visionaire prestatie die buiten Nederland hoog in aanzien staat."  Harry Coorens, VP Procurement Sustainability bij Koninklijke DSM.

Als beide windparken volledig operationeel zijn, zal 100% van Philips' activiteiten in Nederland worden aangedreven door Nederlandse windenergie, een belangrijke mijlpaal in de ambitie van het bedrijf om in 2020 CO2-neutraal te worden.

Als een maatschappelijk verantwoorde aanbieder van gezondheidstechnologie staat een gezonde planeet centraal in onze missie, en we boeken goede vooruitgang in ons streven om economische groei te realiseren zonder negatieve milieu-effecten. Al onze activiteiten in de Verenigde Staten worden al aangedreven door windenergie en via dit unieke consortium zullen ook onze activiteiten in Nederland binnenkort volledig worden voorzien van groene stroom." Simon Braaksma, Senior Director van Group Sustainability bij Philips.


Klik hier voor het persbericht. Ga voor meer informatie over park Bouwdokken naar: www.windparkbouwdokken.nl