Jan Peter Balkenende keynote-spreker bij The Green Quest Award Show

Hoe zorgen we samen voor een duurzame wereld en welke innovaties dragen daar nu écht aan bij? Dat zijn de vragen waar Harm Edens zich wekelijks mee bezig houdt in zijn radioprogramma The Green Quest voor BNR. Zo schuiven er regelmatig bedrijven zoals Unilever en FrieslandCampina aan die in de rubriek The Green Challenge hun groene ambities en concrete doelstellingen uitspreken.

Maar in de zoektocht naar duurzame innovatie zijn juist ook de start-ups onmisbaar: kleine ondernemers die op innovatieve en duurzame wijze huidige problemen aanpakken en op deze manier anderen inspireren. De afgelopen maanden ging The Green Quest dan ook op zoek naar de meest duurzame innovatie. Gebaseerd op de tien principes van het UN Global Compact werden 31 finalisten uitgekozen die hun innovaties in de show mochten pitchen. Op 21 juni, tijdens een feestelijke awardshow in Eye Filmmuseum, werden drie awards uitgereikt en werden de finalisten toegesproken door Jan-Peter Balkenende, voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC).

De boodschap van Balkenende was duidelijk: de seinen staan op groen voor duurzame ondernemingen. Er zijn maar weinig Nederlandse bedrijven die niet bezig zijn met hun klimaatimpact. Zo zijn de leden van de DSGC ervan overtuigd dat investeringen in duurzame bedrijfsmodellen nodig zijn, willen we in de toekomst gelijke en duurzame kansen voor iedereen creëren. Maar als we de klimaatdoelstellingen van Parijs willen halen, moeten er grotere stappen worden gemaakt. En hier ligt ook een kans voor een samenwerking tussen grote koplopers zoals de leden van het DSGC en de innovatieve finalisten van The Green Quest. Partnerships, kennisdeling en investeringen zijn juist die cruciale elementen in de zoektocht naar duurzaamheid.

Terugkijken?

Zie hier de aftermovie van The Green Quest Award Show

Kijk hier de hele finale show terug.