Team NL Tokyo Expo: Jan Peter Balkenende te gast bij ronde tafel over de toekomst van CE in Nederland en Japan

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Japan deze zomer organiseerde Holland Circular Hotspot afgelopen maand een serie interessante evenementen over circulariteit voor de Tokyo Expo. Als afsluiter vond er 6 juli een ronde tafeldiscussie over circulaire economie plaats, waar DSGC voorzitter Jan Peter Balkenende bij aanschoof.

Samen met Yumiko Noda (CEO Veolia Japan), Jun Aoki (Chief Social Value Creation Officer Shiseido) en Harald Tepper (Sr. Directeur Sustainable Development Philips) besprak Balkenende de toekomst van CE in Japan en Nederland en de rol die bedrijven in deze transitie kunnen spelen.

Zowel in Nederland als in Japan gebeurt er veel op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Balkenende: “Tijdens mijn bezoeken naar Japan was ik altijd zeer onder de indruk van de innovatieve geest van Japanse bedrijven. Toen ik vroeg wie zij als hun competitie beschouwden, dachten ze even na, alvorens te zeggen dat deze er niet waren. Door hun innovaties waren ze de frontrunners in hun veld, vertelden ze mij. Het is deze frontrunner mentaliteit die nodig is, willen we een transitie naar een circulaire economie realiseren.” Kennisuitwisseling tussen landen en bedrijven, zoals tijdens deze ronde tafel, is dan ook zeer waardevol en inspirerend.

Initiatieven zoals de Circular Economy Salon van afvalverwerker Veolia in Japan, waar kennisuitwisseling centraal staat, zijn goede voorbeelden van het belang van SDG 17 – Partnerschap. Dit staat ook in het rapport Transition Time! van DSGC dat recent gepubliceerd is. Eén van de kernboodschappen hiervan was de roep voor samenwerking, zowel binnen de keten als tussen overheden en bedrijven. Samen moeten we laten zien dat duurzaamheid en een goed bedrijfsplan elkaar niet uitsluiten. Balkende: “We leven samen in één wereld: we hebben één gemeenschappelijke uitdaging en één gemeenschappelijk doel. Let’s work together!”