DSGC-podcast ‘Accessibility’: Er valt nog een wereld te winnen

Er valt nog een wereld te winnen. In de tweede DSGC-podcast over accessibility geven
- Bianca Prins, Global Head of Accessibility bij ING Bank
(staand, links op foto),
Melita Frankovic, communicatiemedewerker bij het ministerie van Defensie en rolstoelgebruiker, 
- Catie Crossman, Inclusion & Diversity Lead bij adviesbureau Accenture
(staand, rechts op foto) en
- Jack Stuifbergen, directeur-grootaandeelhouder van social enterprise Breedweer (zittend, links op foto)
hun visie op het gewenste bedrijfsbeleid.
Het gaat niet alleen over MIVA-deuren (deuren voor minder validen die automatisch opengaan), maar ook over hoe leidinggevenden en collega’s met beperkingen van anderen omgaan.

Beluister de podcast (54 min.)

Deze week, aan het begin van de maand van de 1000 voorbeelden, kwam de UWV met goed nieuws: tot en met het tweede kwartaal van 2022 zijn er in het bedrijfsleven 65.700 nieuwe banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarmee liggen marktwerkgevers op koers om ook dit jaar het doel van de nationale Banenafspraak (70.000) te halen.

De nieuwe banen stellen eisen aan de toegankelijkheid van bedrijven. Een medewerker in een rolstoel heeft baat bij MIVA-deuren, wie doof is wil een podcast graag uitgeschreven hebben en wie snel overprikkeld is, heeft een rustige werkomgeving nodig.

Enkele uitspraken in de podcast

Prins: “Accessibility is about everything, about getting access to employment, education, everything.”

Prins: “The challenge for ING are the differences between obligations in the different countries.”

Frankovic: “Waarom word ik arbeidsparticipant genoemd in plaats van communicatiemedewerker?”

Prins: “It is difficult to measure; employees don’t display their disability and many disabilities are invisible. Probably 1 in 5 people in the Netherlands has a disability. Just think of the people with dyslexia. Disability isn't a bad word."

Crossman: “We advise Accenture's customers inclusive design. Provide a safe working environment and make the subject open to discussion. Does everyone feel happy, are the working conditions good and tailor-made for everyone?”

Frankovic: “Vroeger zette ik op mijn C.V. dat ik in een rolstoel zat. Ik werd nergens uitgenodigd.”

Stuifbergen: “Inclusie en toegankelijkheid moet voor werkgevers een vanzelfsprekend onderdeel van hun strategie zijn. Als jij nu maatschappelijke waarde geen plek geeft in je bedrijf, ben je niet toekomstig bestendig.”

Stuifbergen: “Hoezo veel werk? Begin gewoon. Start met het geven van complimentjes.”

Frankovic: “Mensen moeten inzien dat een beperking geen beperking hoeft te zijn. Mijn Defensie-collega’s vragen ‘hoe wil je dat wij met jouw beperking omgaan?”

Aanleiding voor de podcast is de DSGC-expertsessie over inclusie in september. Prins en Crossman spreken in het Engels, Stuifbergen en Frankovic in het Nederlands. Glenn van der Burg (zittend, rechts op de foto) leidt het gesprek. Ook op de foto: Annemarie van Oorschot, communicatiemanager DSGC.