Eerste DSGC-podcast: Grootschalige samenwerking bij ontwikkeling waterstof

Hoewel ze geen van drieën al in een waterstofauto rijden, zijn ze ervan overtuigd dat waterstof een van de belangrijkste energiebronnen van de toekomst wordt. Harry Brekelmans, projects & technology director bij Shell en Allard Castelein, CEO Port of Rotterdam investeren in een Hydrogen-project, waarbij op de Tweede Maasvlakte de grootste groene waterstoffabriek van Europa wordt gebouwd. Coby van der Linde, director van The Clingendael International Energy Programme en hoogleraar Geopolitiek en Energy aan de Rijksuniversiteit Groningen, benadrukt het belang van zo’n project voor de energietransitie. “Het opbouwen van een nieuwe waardeketen is heel duur. Door eerst grote volumes te ontwikkelen voor de industrie, gaan daarna kleine toepassingen, zoals in huizen of auto’s, op de bagagedrager mee.”

Beluister de podcast (45 min.)

Ontwikkelingsdoelen 7 Schone energie en 13 Klimaatactie staan centraal in de eerste DSGC-podcast onder leiding van Glenn van der Burg. Voorafgaande aan elke podcast vindt een Expertsessie plaats met deskundige medewerkers van de DSGC-bedrijven over samenwerking, belemmeringen en kansen. In deze podcast vertellen Brekelmans en Castelein over hun uitdaging: het bij elkaar brengen van de korte en langetermijnbelangen van alle stakeholders. Castelein: “Als je een gemeenschappelijke toekomstvisie hebt, kom je er met de commerciële belangen wel uit.”

De drie studiogasten roepen mkb-bedrijven op mee te doen aan het Hydrogen-project. Brekelmans: “Juist voor kleinere bedrijven zijn er heel veel mogelijkheden om aan te haken.”