Terwijl in Den Haag wereldleiders op 24 en 25 juni bijeenkwamen voor de NAVO-top, vond in Amsterdam op 26 juni een ander soort top plaats: Route 2030, gericht op het realiseren van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Uit de Negende Nationale SDG-rapportage blijkt dat het draagvlak voor duurzame ontwikkeling vermindert. Het publieke debat gaat nu over geopolitieke spanningen, haperende handelsstromen en maatschappelijke polarisatie. Ondanks deze tegenwind hebben overheid en een duurzaamheidscoalitie van grote bedrijven, DSGC, een publiek-private samenwerking opgezet die de SDG’s dankzij een praktijkgerichte aanpak dichterbij brengt.
De jaarlijkse nationale SDG-rapportage, uitgebracht onder supervisie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, laat de resultaten zien van de inspanningen van de rijksoverheid, maatschappelijke organisaties, bedrijven, gemeenten, provincies, kennisinstellingen en jongerenorganisaties. Hoewel Nederland in vergelijking met andere landen nog redelijk scoort, gaan we de doelen in 2030 niet halen. Vooral de voortgang bij de SDG’s op het gebied van klimaat en circulariteit is vertraagd. Onze huidige welvaart is hoog, maar gaat nog te vaak ten koste van toekomstige generaties.
De internationale rapportage laat een ronduit zorgwekkend plaatje zien. Volgens het deze week gepubliceerde SDG Report 2025 van de Verenigde Naties (VN) ligt slechts 17% van de duurzame ontwikkelingsdoelen op schema om wereldwijd behaald te worden.
In alle SDG-rapportages komt het belang van het versterken van publiek-private samenwerking naar voren. Het Nederlandse bedrijfsleven ziet dat als voorwaarde om de broodnodige transities daadwerkelijk te realiseren. Daarom heeft de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) de afgelopen jaren ingezet op thematische verdiepingssessies. Tijdens deze bijeenkomsten komen experts van overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven samen rond een urgent SDG-thema. Niet om beleidsnota’s te schrijven, maar om in de praktijk te leren: spreken we dezelfde taal, wat werkt, wat niet en wat zijn de gevolgen van beleid in de realiteit. Om zo samen tot uitvoerbare oplossingen te komen.
Een voorbeeld is de verdiepingssessie die zich richtte op het reduceren van de indirecte emissies in een waardeketen, de zogenaamde scope 3-emissies. Deze uitstoot is niet direct toe te schrijven aan het productieproces, zoals die van een afvalverwerker aan het einde van de levensduur van een product. Vanwege het internationale karakter en de betrokkenheid van duizenden bedrijven is dit een complex vraagstuk. Tijdens de verdiepingssessie werd gezamenlijk besproken hoe leveranciers te identificeren, betrouwbare emissiedata te verzamelen en samen met ketenpartners het reductiepotentieel in kaart te brengen. Hierdoor ontstonden in korte tijd waardevolle inzichten over ketenemissies voor het Nationaal Klimaatplan 2025–2030.
Een dergelijke aanpak kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de SDG’s omdat het geen top-down benadering is, maar praktijkgerichte samenwerking. Daarnaast ontstaat er via gezamenlijke leertrajecten ruimte voor wederzijds begrip, en vloeien er concrete aanbevelingen uit voort die zowel het beleid als de bedrijfsvoering kunnen versterken.
Om daadwerkelijk voortgang te blijven boeken op de SDGs moeten we blijven samenwerken. Als overheid door bijvoorbeeld effecten van beleid in de praktijk te toetsen. Wetenschappers kunnen hun kennis actief inzetten om maatschappelijke impact te maken. Het bedrijfsleven kan zijn verantwoordelijkheid nemen door bewust te kiezen voor een duurzaam bedrijfsmodel. Verdiepingssessies zijn een effectief middel gebleken om complexe vraagstukken gezamenlijk te doorgronden en om te zetten in uitvoerbare actie.
In een tijd waarin internationale samenwerking onder druk staat en langetermijndoelen uit zicht dreigen te raken, is het des te urgenter om koersvast te blijven. Juist nu is het belangrijk om door te blijven gaan met de implementatie van de SDG’s, ten behoeve van brede welvaart én stabiliteit en veiligheid.
Anna Pot
Nationale SDG Coördinator
Jan Peter Balkenende
Voorzitter DSGC
Kader
De Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) is een samenwerkingsverband van acht wereldwijd opererende bedrijven dat de ontwikkeling van duurzame businessmodellen stimuleert in samenwerking met belanghebbenden in de samenleving. De coalitie draagt op deze manier bij aan de realisatie van de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, met een focus op drie transities: klimaat, circulariteit en sociale gelijkheid. www.dsgc.nl